A gyermek az anya tükre?

A gyermeki szorongás tünetei 1.

A gyermek az anya tükre –mondják.  Mit is jelent ez a mondat?  Azt, hogy gyermekünk feszült, izgága, ha én ideges vagyok.—mondja az anyuka. És ez így van. 

anya lélek tükreEmlékszem, óvodába rohantam egy zűrös nap után 4 éves lányomért. Minden tehetségemet összeszedtem, hogy jókedvű és vidám legyek és leplezni tudjam szétpattanásig feszülő idegszálaimat. Szóval,” fülemhez ragasztott szájjal” öleltem magamhoz gyermekem és nyugtáztam magamban szuper színészi képességeimet. Ekkor lányom a szemembe nézett  és megkérdezte:  – Anya, mi a baj?

Ma már szakmai és gyakorlati ismereteimből tudom, hogy a  szorongás tünetei akár már a fogantatástól felfedezhetők. Ettől a pillanattól az anya összes pozitív és negatív érzelmeit, modern szóval letölti  a magzat. Ezt tudva nagyon fontos, hogy a babavárás idején az Anyuka ne csak a

  • fizikális környezetre/ babaszoba, kelengye stb,
  • fizikális egészségre/orvosi vizsgálatok/  hanem
  • a saját lelki egészségére is figyelmet fordítson.

A megszületést követő első évben a gyermek totál szimbiozisban van az anyával, ő adja számára a feltétlen biztonságot. Ez idő alatt, ha az anya magára marad a felelőséggel, elszigeteltségével, bezártságában  a szorongás úrrá lesz rajta, türelmetlenné, depresszívvé válik. Ez az elfordulás, a figyelem megvonás a gyermeknél pszichés és testi tüneteket váltanak ki. pl: allergia, asztma, ekcéma stb. Később, evészavar, ételelutastás, sírás formájában törnek felszínre.  Egy szeretetet, harmóniát nélkülöző családban a gyermek, akár széklet visszatartással stb,  tükrözheti vissza az anya szorongásait.

Az anyától való elszakadás, bölcsődei, óvodai beilleszkedés a gyermeki szorongás tüneteinek újabb formáit hozza elő. Agresszió vagy szorongás, mind félelem alapú. Sokszor álomvilágba merül gyermekünk, úgymond hazudozik –  így éli meg vágyait.  A körömrágás,  hajtépkedés, krákogás stb. már láttatja velünk, hogy valami nincs rendben.  Testünk hűen jelzi belső feszültségeink és gyermekünk érzékeny „csápjaival”még inkább érzékel.

Manapság egy kistesó érkezése óriási változást képes előidézni. Még a legjobbnak vélt szülői előkészítés mellett is jelentkezhetnek a gyermeki szorongás tünetei. pl: újra vissza a pelenkához.

Mindez odafigyelő, szeretetteljes szülői magatartással egyensúlyba hozható, de fontos, hogy a szülő megkapja hozzá a megfelelő útmutatást.

Találkozásunkkor feltárjuk az igazi okot és mind az anya, mind a gyermek számára gyors , hatékony a feltétlen szeretet elvén alapuló módszert adok, mellyel újra visszakapjuk csillogó szemű gyermekünk és az érzést, hogy jó anya vagyok. Honlapomon www.kineziologus.info és Írásaimban olvashatsz a gyermeki szorongás tüneteiről, mely minden korosztályt érint.

Ha nehézségeid támadnak gyermeked kezelésében vagy saját belső egyensúlyod megbillent vedd fel velem a kapcsolatot! www.kineziologus.info

Engedd, hogy a vágyaid nagyobbak legyenek, mint a félelmeid!